top of page

- Η «ταυτότητα»της παγκόσμιας φτώχειας

- Η εκστρατεία του «Make Poverty History»

- Oι 8 στόχοι της χιλιετίας έως το 2015 

Make Poverty History
1994, Βραβείο Pulitzer
Εικόνα2.jpg
Εικόνα1.jpg

 

 ΠΡΟΚΛΗΣΗ:

η αντιμετώπιση

της παγκόσμιας φτώχειας

 

από Αρβανίτη - Πρεβεζάνου Ευγενία

Δεκέμβριος 2007

.

 

MY BUTTON

Tι είναι η Εκστρατεία του Make Poverty History

 

MAKEPOVERTYHISTORY  είναι και τίτλος της καμπάνιας στο Ηνωμένο Βασίλειο. με  διοργάνωση εκδηλώσεων, συναυλιών, και φυσικά το λευκό βραχιόλι που όλοι φορούν, καθώς και μπλουζάκια, καπελάκια κ.ά..

Ωστόσο, ήδη αναπτύσσεται μια λογική εύρεσης νέων τρόπων διαμαρτυρίας από "MASS LOBBY OF PARLIAMENT"

Αν έχουμε νέες ιδέες για να ακουστεί η φωνή μας, τίποτα όμως παράνομο και επικίνδυνο,  τότε θα μπορούμε να κάνουμε γνωστές τις απόψεις μας και να επηρεάσουμε τους ηγέτες του κόσμου ώστε  να  MAKEPOVERTYHISTORY 

Η εκστρατεία Make Poverty History, είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ενάντια στη φτώχεια.

Πρόκειταο για ένα βρετανικό και ιρλανδικό συνασπισμό φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, θρησκευτικών ομάδων, συνδικάτων, διάσημων προσωπικοτήτων, που ξεκίνησε τη δράση του το 2005.

Σκοπό έχει να αφυπνίσει τη συνείδηση του κόσμου και να πιέσει κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του φαινομένου και να κινητοποιηθούν ώστε να λάβουν μέτρα για την ανακούφιση της απόλυτης ένδειας.

Το σύμβολο της εκστρατείας είναι ένα άσπρο βραχιόλι «awareness bracelet», φτιαγμένο από βαμβάκι ή σιλικόνη.

Οι παγκόσμιες εκστρατείες του κινήματος συνεργάζονται υπό τη «διεύθυνση» του Global Call to Action Against Poverty (GCAP), μιας παγκόσμιας συμμαχίας δεσμευμένης στην προσπάθεια να καταστήσει σαφές στους παγκόσμιους ηγέτες ότι πρέπει να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους.

 

Η εκστρατεία Make Poverty History θέτει οκτώ βασικά αιτήματα:

  • Εμπορική δικαιοσύνη  – να θεσπιστούν κανόνες εμπορικού δικαίου που να ευνοούν και τις φτωχότερες χώρες

  • Ακύρωση των χρεών των φτωχών χωρων

  • Καλύτερη και περισσότερη οικονομική ενίσχυση – περισσότερα χρήματα και αποτελεσματικότερη διαχείριση

  • Επιπλέον χρηματοδότηση

  • Ανταπόκριση στη βοήθεια για περιορισμό και εξάλειψη του AIDS στις φτωχές χώρες

  • Δημιουργία όρων που θα εξασφαλίζουν τη σωστή χρησιμοποίηση των πόρων – αν αυτοί δοθούν

  • Εξάλειψη της διαφθοράς που επιβαρύνει το πρόβλημα της φτώχειας

  • Η Ευρώπη να «συντονιστεί» με το make poverty history

 

Οι δράσεις του Make Poverty History- Reviews   Η εκστρατεία με εικόνες...

 

Review 2005

Οι  δράσεις της συμμαχίας ενάντια στη φτώχεια κατά το 2005 ξεκίνησαν και αναπτύχθηκαν γύρω από την δεύτερη και τρίτη παγκόσμια ημέρα δράσης του GCAP για το 2005.

Η πρώτη παγκόσμια ημέρα δράσης του GCAP, είχε στόχο την κινητοποίηση γύρω από τη συνάντηση των G8 τον Ιούλιο στο GLENEAGLES.

Η δεύτερη μέρα δράσης πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη για την επανεκτίμηση των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας και η τρίτη με αφορμή την διυπουργική σύνοδο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στο Χονγκ Κονγκ.

 

13 Ιανουαρίου 2005 - 600 γυναίκες διαδηλώνουν στην Downing Street και παραδίδουν την λευκή κορδέλα τους στον Tony Blair.

3 Φεβρουαρίου 2005 :

Ο Nelson Mandela μαζί με 22.000 άτομα πολύ από αυτούς μαθητές παρέδωσαν την λευκή τους κορδέλα στους αρχηγούς G8 με σκοπό να  γίνει παρελθόν η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός.Ο Νέλσον Μαντέλα μιλάει στην πλατεία Tραφάλγκαρ:

«In this new century, millions of people in the world's poorest countries remain imprisoned, enslaved and in chains. They are trapped in the prison of poverty. It is time to set them free»[1]

'Sometimes it falls upon a generation to be great.You could be that generation'[2],

Nelson Mandela

 

10 Φεβρουαρίου:    Καμπάνια -  Στείλε τον φίλο μου σχολείο.

11 Μαρτίου:              Ειδικές προβολές τριών ταινιών στο Red Nose Pay.

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δοθεί τέλος στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».«Η φωνή μας θα γίνεται συνεχώς δυνατότερη», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι διαδηλωτές από όλο τον κόσμο, στις πολιτικές τους ηγεσίες.

Σε τοπικό επίπεδο, κοινότητες  σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και απλός κόσμος, συμμετέχει σε καμπάνιες  για ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και εξάλειψη της ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ζητά ο Alistair Darling (UK Secretary of State for Trade & Industry) και διευκρινίζει ότι:

… «Κάθε άνθρωπος  πρέπει να μπορεί να ταΐζει την οικογένεια του, να ζει μια αξιοπρεπή ζωή και να προστατεύει την περιουσία του. Για να  γίνουν αυτά  χρειάζεται κοινωνική  Δικαιοσύνη».

Η φωνή Βρετανών και άλλων Ευρωπαίων μέσα εκδηλώσεις αυξάνεται και προσπαθούν να  αλλάξουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων τους.

Κτίρια τυλίγονται συμβολικά με Λευκές  ταινίες και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως ο Καθεδρικός ναός του  Αγίου Παύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

16 Μαϊου:     Παγκόσμια Ημέρα για την διαγραφή των χρεών των φτωχών χωρών.

 

Ιούλιος

1η Ιουλίου: ημέρα White Band  Σε όλο τον κόσμο κτίρια τυλίχθηκαν με τη λευκή κορδέλα, σήμα της καμπάνιας κατά της φτώχειας

13 Ιουλίου, Travis stick post-it note to no.10  Ο σκωτσέζος  rock band Travis κόλλησε ένα τεράστιο post-it note μπροστά στην πόρτα No.10 της Downing Street για να υπενθυμίσει στον Πρωθυπουργό λίγο πριν την συνάντηση των  G8 στη St Petersburg ότι αν και έχουν γίνει πρόοδοι , η φτώχεια δεν έχει εξαλειφθεί.

Ο Tony Blair  και η Angela Merkel συντάσσονται στην καμπάνια κατά της φτώχειας ενώ, χαρακτηριστική ήταν η κίνηση των, υπουργών οικονομικών των χωρών του G8 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Ρωσία) Τον Ιούνιο του 2005 όταν αποφάσισαν να διαγράψουν τα χρέη 18 υπερχρεωμένων φτωχών χωρών (14 από την Αφρική) στα διεθνή πιστωτικά ιδρύματα.

 

Σεπτέμβριος

14 - 16 Σεπτεμβρίου 2005 

Σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για την επανεξέταση των ΣΧ.

 

Οκτώβριος

Στις 15 - 16 Oκτωβρίου έγινε μια προσπάθεια καταγραφής  ατόμων που διαδηλώνουν κατά της φτώχειας μέσα σε 24 ώρες.

17 Οκτωβρίου

Διοργάνωση ενός World Poverty Day, όπου  ανακοινώθηκε στο Λονδίνο με 23,542,614 άτομα διαδήλωσαν. Σαν ιστορικό γεγονός καταγράφηκε στο Guinness World Records.

 

Δεκέμβριος

10 Δεκεμβρίου 2005  

Η τρίτη Παγκόσμια Ημέρα Δράσης του GCAP για το 2005 ήταν την  ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η διυπουργική σύνοδος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στο Χονγκ Κονγκ. Κατά την διάρκεια της, μέλη και υποστηρικτές του GCAP απαίτησαν την υιοθέτηση δίκαιων εμπορικών συναλλαγών προς όφελος των φτωχών χωρών.

 

Review 2006

Το 2006 το GCAP υιοθέτησε ένα κόσμιο μήνα δράσης, με έναρξη στις 16 Σεπτεμβρίου και κορύφωση στις 17 Οκτωβρίου του 2006, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας.

Στα πλαίσια του μήνα δράσης, η  Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια προχώρησε σε παραγωγή  και διανομή μίας κάρτας/έκκλησης προς την κυβέρνηση, με το σύνθημα “Αντισταθείτε στη φτώχεια”.

Η έκκληση, με στόχο τη συλλογή υπογραφών, επίσης προωθήθηκε ηλεκτρονικά από τα μέλη της Συμμαχίας.

 

Οκτώβριος

15 - 16 Οκτώβριου, Σημειώθηκε ρεκόρ Γκίνες. καθώς 23.542.614 άνθρωποι όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της φτώχειας. 

 

Ιούλιος

13 Ιουλίου το συγκρότημα Travis από τη Σκωτία, κόλλησε ένα Post it στην Downing Street 10 για να θυμήσουν στον Πρωθυπουργό, πριν φύγει για τη συνάντηση των G8, ότι η φτώχεια δεν είναι ακόμα παρελθόν.

Παγκοσμίως, 130 δις άνθρωποι πήραν μέρος στο κάλεσμα της Οργάνωσης Makepovertyhistory. Ο κόσμος παρακολουθεί και απαιτεί από τους ηγέτες να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους.

 

10 Δεκεμβρίου 2006: Το σύνθημα που επικρατεί είναι: "PARTYAGAINSTPOVERTY 20,000 άτομα συγκεντρώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο στο μεγαλύτερο πάρτι που έγινε κατά τις φτώχειας (Bar Rumba in London, Cabaret Voltaire in Edinburgh, The SupperClub in Amsterdam, Barrio Latino in Paris, Cafe del Mar in Ibiza, Club Deep in New York, Gallagher Estates in Johannesburg and The African Shrine in Lagos!).

 

 

Review 2007

Το 2007 οι υποστηρικτές του GCAP παγκοσμίως εστιάζουν τις προσπάθειές τους στις παρακάτω ημερομηνίες :

 

Μάρτιος: 

Οι δράσεις της συμμαχίας για το 2007 ξεκίνησαν δυναμικά στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών. Τα μέλη της συμμαχίας, καταγγέλοντας το γυναικείο πρόσωπο της φτώχειας, κάλεσαν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας, οι οποίες θα ενσωματώνουν τον παράγοντα του φύλου και θα προωθούν λύσεις που θα στοχεύουν συγκεκριμένα στις γυναίκες.

 

Μάϊος

14 - 15 Μαϊου Συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες

11 Μαϊου  Έκθεση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας μη κυβερνητικών οργανισμών σχετικά με τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας

 

2  Ιουνίου           Συνάντηση των G8 στη Γερμανία, 

 

Ιούλιος

Στο μεσοδιάστημα για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας, καθορίζεται η 7η Ιουλίου 2007 σαν την  ημέρα που σηματοδοτεί το μεσοδιάστημα για την επίτευξη των ΑΣΧ (2000 - 2015). Με αφορμή την ημερομηνία αυτή, μέλη εκστρατειών για την καταπολέμηση της φτώχειας ανά τον κόσμο, διοργάνωσαν πληθώρα δραστηριοτήτων για να διαμαρτυρηθούν για την μηδαμινή πρόοδο που έχει σημειωθεί ως σήμερα για την επίτευξη των ΑΣΧ.

 

Οκτώβριος: 

17 Οκτωβρίου    Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στην φτώχειατου GCAP, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και διαμαρτυρίας για την αυξανόμενη φτώχεια και τις ανισότητες, με στόχο την άσκηση πίεσης σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου  να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους.

Μία από τις κεντρικές δράσεις του GCAP φέτος και πάλι ήταν το «Stand up & Speak out».

Σημειώθηκε νέο ρεκόρ Γκίνες (43,7 εκατομμύρια ) καταρρίπτοντας αυτό του προηγούμενου έτους (23,5 εκατομμύρια).

Οι παγκόσμιες εκδηλώσεις κορυφώθηκαν 20 - 22 Οκτωβρίου 2007 στην Ουάσιγκτον.

Πραγματοποιήθηκαν οι ετήσιες συναντήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κεντρικά αιτήματα ήταν να τερματιστούν οι άδικες πρακτικές αυτών των οργανισμών καθώς και να προχωρήσουν οι οργανισμοί σε δημοκρατική μεταρρύθμιση του τρόπου διακυβέρνησης και λειτουργίας τους.

 

Παγκόσμιες κινητοποιήσεις κατά της φτώχειας

 

ΑΣΙΑ

Στη συγκέντρωση εργατών που έγινε στην Pattaya στην Ταϊλάνδη συμφωνήθηκε να καθιερωθεί η 17 Οκτωβρίου σαν υπερεθνική ημέρα  εργατικών ενεργειών κατά των παράνομων χρεών. Επιπλέον στις 21 Οκτωβρίου είναι η όγδοη επέτειος της ένωσης των εποχιακών εργατών της Ινδονησίας. Είναι μια ημέρα κατά των μειωμένων μισθών και κατά των υπερβολικών πρακτορειακών δασμών.

 

Βόρεια Κορέα

Στις 17 Οκτωβρίου του 2007 ο οργανισμός joint action που είναι κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού άσκησε κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης του Σεούλ για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

 

Ιαπωνία

Ο οργανισμός jubilee kyushu στις 14 Οκτωβρίου προώθησε σε ένα δημόσιο γεγονός ένα καινούριο φυλλάδιο που δημοσίευσε με τίτλο «όχι χρέη, όχι φτώχεια». Επιπλέον στις 19 Οκτωβρίου στο Τόκιο έγινε ένα συνέδριο και συζητήσεις για τις κοινωνικές κινητοποιήσεις της Λατινικής Αμερικής στο πλαίσιο των παγκόσμιων κινητοποιήσεων κατά των περικοπών. Αυτό το συνέδριο προετοίμασε το έδαφος για την ομιλία ενός ακτιβιστή, που σχεδιάζεται να γίνει τον Δεκέμβριο σαν ένα γεγονός για την εβδομάδα των παγκόσμιων κινητοποιήσεων.

Στις 21 Οκτωβρίου σχεδιάζεται συνάντηση στο Τόκιο μαζί με παρουσίαση DVD με θέμα «ζωή και δημόσια χρέη» για τη συζήτηση του προβλήματος των παράνομων χρεών

 

Νεπάλ

Σαν μέρος της καμπάνιας του Νεπάλ για την ακύρωση των χρεών κατά την εβδομάδα της παγκόσμιας κινητοποίησης το RRN οργανώνει την επίδειξη ενός προγράμματος στις 16 Οκτωβρίου του 2007 στο κέντρο της πόλης Κατμαντού. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν πολλοί γνωστοί ακτιβιστές , δημοσιογράφοι, πολιτικοί ηγέτες και νεαροί ακτιβιστές.

 

Φιλλιπίνες 

Πρέπει να σημειωθεί ότι μία ομάδα κατά της φτώχειας δήλωσε ότι στις Φιλλιπίνες η κατάσταση είναι σε έξαρση μιας και ένας στους δύο Φιλλιπινέζους θεωρεί ότι είναι φτωχός. Στις Φιλλιπίνες η οικολογική ομάδα και η ομάδα για την προστασία του φαγητού και του εμπορίου έκανε διαμαρτυρία μπροστά από τα γραφεία της τράπεζας Μανίλα που βρίσκεται στο κέντρο Ορτίγκα,απαιτώντας την ακύρωση των παράνομων χρεών.

Επίσης, στις 17 Οκτωβρίου σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της national union bank emploees και της commercial bank association της Μαλαισίας ,εκατοντάδες Φιλιπινέζοι εργάτες εισέβαλλαν σε ένα από τα γραφεία της MAYBANK για να δηλώσουν τα παράπονά τους.

 

Σρι Λάνκα 

Ο οργανισμός GMSL (GREEN MOVEMENT OF SRI LANKA) οργάνωσε μια επιτυχημένη καμπάνια διαμαρτυρίας τον προηγούμενο Οκτώβριο  μπροστά από τα γραφεία IWMI, ADB, WBKAI JBIC. Επίσης, δημοσίευσε τρία βιβλία για περιβαντολογικά και άλλα σημαντικά κοινωνικά θάματα ,την ίδια εποχή σαν ως μέρος για τις δραστηριότητες που γίνονται την εβδομάδα παγκόσμιας κινητοποίησης κατά των χρεών.

 

Αργεντινή (Μπουένος Άιερς) 

Το συμπέρασμα των κοινωνικών και των θρησκευτικών οργανισμών της Αργεντινής κατά την εβδομάδα των παγκοσμίων  κινητοποιήσεων κατά των χρεών ήταν το εξής:

Οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν: ποια είναι τα χρέη; Γιατί πληρώνουν ένα εκατ. δολάρια την ώρα σε τόκο; στην Αργεντινή τα χρέη μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν και ο πληθυσμός συνεχίζει να πληρώνει υψηλά κοινωνικά, οικολογικά και πολιτικά χρέη.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για τους τόκους του 2008 στάλθηκε στο Κογκρέσο για συζήτηση και είναι μεγαλύτερος από εκείνον για την εκπαίδευση και για την φροντίδα της υγείας. Σαν αποτέλεσμα τα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται και οι Αργεντινοί πληρώνουν όλο και περισσότερα άρα έχουν όλο και λιγότερα. Γι΄αυτό λόγο οι άνθρωποι της Αργεντινής θέλουν να γνωρίζουν που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα.

 

Βραζιλία

Στις 17 Οκτωβρίου τα μέλη της βουλής θα συζητήσουν το θέμα των χρεών καθώς και τη δημιουργία της βόρειας τράπεζας.

 

Κολομβία

Σήμερα 8 χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα στην Κολομβία ,περίπου το 65% του πληθυσμού υποσιτίζεται ,ωστόσο οι τόκοι για τα δημόσια χρέη αυξάνονται συνεχώς και σταθερά. στην Κολομβία γίνονται οι εξής ενέργειες κατά τις φτώχειας:

Στις 16 Οκτωβρίου οι αγρότες σκοπεύουν να κατακλύσουν τα δημόσια ινστιτούτα  με παρακλήσεις κατά της πείνας και του υποσιτισμού ,ώστε να θέσουν το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Στις 17 Οκτωβρίου θα δημιουργηθεί ένα φόρουμ κατά των χρεών και της οικονομικής εκπαίδευσης στην Κολομβία.

Στις 19 Οκτωβρίου θα τεθεί το ζήτημα της φτώχειας σαν ηθικό πρόβλημα τον 21 αιώνα.

 

Νότια Αφρική

Την Τετάρτη στις 17 Οκτωβρίου γύρω στους 500 ανθρώπους από όλα τα μέρη της χώρας θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στο Γιοχάνερσμπουκ κατά των βιομηχανικών εταιριών που κλέβουν τις κοινότητες και καταστρέφουν τις ζωές των εργατών. στην πορεία θα συμμετέχουν άνθρωποι από το  Ρούστενμπεργκ που τους έχουν επηρεάσει σε κακό βαθμό οι εταιρίες Impala Platinum, Lonmin και Anglo Platinum.

 

Στις 17 Οκτωβρίου μια ομάδα 15 ατόμων που ήταν μέρος ενός τριήμερου meeting κατά των ενεργειών της εκμετάλλευσης της πλατίνας ,του χρυσού και άλλων μετάλλων  από τις εταιρίες μετάλλων ,έκανε μια πορεία από το Γιοχάνερσμπουκ στο Σάντον για να εκφράσει τις ανησυχίες του στον πρόεδρο του συμβουλίου που έγινε εκεί  για την προστασία και την διατήρηση των μετάλλων.

 

Σιέρα Λεόνε ð Την πρώτη ημέρα της εβδομάδας των παγκόσμιων κινητοποιήσεων κατά των παράνομων χρεών η παγκόσμια τράπεζα άσκησε πίεση στη μεγαλύτερη τράπεζα της Σιέρα Λεόνε για να αλλάξει τις σκληρές πολιτικές και πρακτικές του δανεισμού της και να βάλει ένα τέλος στις τόσο αυστηρές προϋποθέσεις που επιβάλει για τα δάνεια της.

 

Κένυα

Στις 12 Οκτωβρίου ο οικονομικός οργανισμός της Κένυας θα συνεργαστεί με άλλους 300 εθνικούς οργανισμούς και 24 τοπικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο και θα απαιτήσει δικαιολόγηση και απολογισμό από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις που αφορούν την παγκόσμια οικονομία.

Στην  Κένυα το πρόβλημα των χρεών δεν έχει τελειώσει παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων και των εθνικών οικονομικών ινστιτούτων. Τα χρέη συνεχίζουν να επιδεινώνουν τα επίπεδα της φτώχειας . Κατά την διάρκεια της εβδομάδας κατά των χρεών η Κένυα διεκδικεί τα δικαιώματά της σε αγαθά που όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε αυτά. Όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία , η στέγαση ,το νερό, ασφάλεια εργασίας ,χρήση των οικολογικών πηγών καθώς και πολιτική αυτονομία.

 

Ιρλανδία

Πριν από την εβδομάδα της παγκόσμιας κινητοποίησης κατά των χρεών, στις 13 Οκτωβρίου ο οργανισμός DDCI(dept and development coalition Irelant)θα συνεργαστεί με άλλους τρεις οργανισμούς για να δημιουργήσει μια επιτροπή ακτιβιστών για το θέμα των χρεών και για το εθνικό οικονομικό ινστιτούτο. Αυτή η επιτροπή θα σχεδιάσει και τις δραστηριότητες για την παγκόσμια εβδομάδα των χρεών, καθώς και για τα θέματα του συμβουλίου που θα γίνει το Νοέμβριο στο Δουβλίνο για την παγκόσμια τράπεζα.

 

Σκωτία

14-19 Οκτωβρίου, οι ενέργειες κατά την διάρκεια της εβδομάδας κατά της φτώχειας ξεκινούν στις 6:30 το πρωί και τελειώνουν στις 18:00 την Παρασκευή. Μαζεύουν υπογραφές για την ακύρωση του 1 εκ. δολαρίων που η Ινδονησία χρωστάει στο Ηνωμένο Βασίλειο για την υποστήριξη που είχε προσφέρει στο παρελθόν στο Σουχάρτο. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και υποστήριξη από πολλούς ανθρώπους και ομάδες και αυτή η ενέργεια αναμφισβήτητα τη δύναμη της καμπάνιας της Σκοτίας κατά των χρεών.

 

Βέλγιο

5-17 Οκτωβρίου, το CADTM οργανώνει τριήμερο σεμινάριο στο Ναμούρ του Βελγίου για την κατανόηση των χρεών, δηλαδή το πρόγραμμα του σεμιναρίου εστιάζει στη σχέση μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών χρεών. 19 Οκτωβρίου: Το CADTM οργανώνει διήμερο σεμινάριο με σκοπό τον έλεγχο των χρεών. Συμμετέχουν εκπρόσωποι από πέντε χώρες που θα δουλέψουν πάνω σε αυτό.

 

Τανζανία

Στις 14 Οκτωβρίου οι ακτιβιστές της Αφρικής και της Τανζανίας επαιννούν δημοσίως τον Mwalimu Julius Nyerere [3] με δραστηριότητες για την ολοκληρωτική ακύρωση των παράνομων χρεών.

Στις 18-19 Οκτωβρίουσυνάντηση με ενώσεις εμπόρων και νέους οργανισμούς για τα παράνομα χρέη και για τις πολιτικές του υπερεθνικού οικονομικού ινστιτούτου.

Στις 20 Οκτωβρίου δημόσια συγκέντρωση για να τιμηθεί η 20η επέτειος της κηδείας του Thomas Sankara [4]

 

Οι στόχοι της χιλιετίας

Οι οχτώ «αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας», οι οποίοι «θα απελευθέρωναν τους συνανθρώπους μας από τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες της ακραίας φτώχειας, στις οποίες υπόκεινται περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι» έως το 2015, είναι:

*Μείωση της ακραίας φτώχειας και πείνας στο μισό.

*Πρόσβαση στο σχολείο για όλα τα παιδιά

.*Προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών.

*Μείωση του ποσοστού θνησιμότητας των παιδιών.*Μείωση στο ποσοστό της μητρικής θνησιμότητας.

*Παρεμπόδιση της διάδοσης AIDS, ελονοσίας και άλλων σοβαρών ασθενειών.

*Διασφάλιση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος.

*Δημιουργία ενός δικτύου παγκόσμιας συνεργασίας για την ανάπτυξη.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο φτωχός μπορεί να κάνει μόνος του το άλμα για να δραπετεύσει από τον κύκλο δυστυχίας που τον κατατρέχει. Η κυβέρνησή του και η διεθνής κοινότητα καλούνται να σπάσουν τις αλυσίδες που τον κρατάνε παγιδευμένο.

 

 

ΑΡΒΑΝΙΤΗ - ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ

 

[1] «Σε αυτόν το νέο αιώνα, εκατομμύρια ανθρώπων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου παραμένουν φυλακισμένα, υποδουλωμένα και με αλυσίδες. Είναι παγιδευμένοι στη φυλακή της ένδειας. Είναι ώρα να απελευθερωθούν»

 

[2] «Κάποιες φορές ο κλήρος πέφτει σε κάποια γενιά που θα αποδειχθεί σπουδαία. Εσείς θα μπορούσατε να είστε αυτή η γενιά»

 

[3] Oδήγησε τη χώρα στην ανεξαρτησία το 1961, καθώς επίσης ώθησε τους ανθρώπους της Δύσης να αρνηθούν τα παράνομα χρέη.

 

[4] Πρώτος πρόεδρος της Αφρικής που έκανε ενέργειες για την ακύρωση των χρεών της και

εναντιώθηκε στις πολιτικές της παγκόσμιας τράπεζας.

bottom of page